Fotografija.ba je prvi i jedini bh. portal posvećen isključivo fotografiji. Osnovan je 2008. godine u Sarajevu, a danas broji preko 800 članova iz cijele BiH, a stranica bilježi posjetu od preko 20.000 unikatnih posjeta mjesečno, što ga čini jednim od najznačajnijih regionalnih fotografskih portala.

Ova online zajednica okuplja afirmirane i neafirmirane fotografe te ima misiju da kroz rad portala, izložbe, radionice i druge aktivnosti popularizira fotografiju u BiH.

Osnivači portala su: potpredsjednik Udruženja „Urban“ i urednik portala Haris Čalkić, te Nedim Krdžalić zaslužan za razvoj i web design stranice.

Od samog početka svoga rada, portal objavljuje i tekstove posvećene fotografiji, a svaki autor ima svoj album te mogućnost neposrednog komuniciranja sa ostalim članovima portala putem privatnih poruka, komentara na fotografijama, te članstvom u grupama ili forumu portala.

Osim toga, uredništvo portala svakodnevno bira fotografiju dana na portalu, kako bi se članovi motivisali da stalno rade i nadograđuju svoje znanje o fotografiji. Najbolji radovi se također objavljuju i na portalima eKapija.ba, te Radiosarajevo.ba.

Preko ovog portala se nepresatno organizuju fotografska druženja, fotosafariji, projekcije filmova, a u planu su i škola fotografije, te online lekcije. Na stranici se objavljuju svakodnevno vijesti i najave izložbi te svih drugih dešavanja koje imaju veze sa fotografijom.

2010. godine Fotografija.ba je organizirala i prvi izbor najboljih fotografija portala pod nazivom „Fotografija godine u BiH 2010“. Samom izboru i manifestaciji prethodio je kokurs za prijavu fotografija u kojem je učestvovalo 137 fotografa iz cijelog regiona, nakon čega su uslijedile izložbe 40 najboljih prijavljenih fotografija. Ove fotografije bile su izložene 10 dana u auli zgrade Parlamentarne skupštine BiH gdje su proglašeni i pobjednici. Osim toga, izložba je postavljena paralelno i u Galeriji „Boris Smoje“ u Sarajevu, a nakon toga u Livnu, Zenici, Visokom i drugim gradovima BiH i regiona.

Cilj ovog portala jeste stvoriti snažnu zajednicu bh. fotografa, i osigurati im prostor za razmjenu ideja i iskustava. Ako se bavite fotografijom ili volite pogledati dobru fotografiju posjetite portal Fotografija.ba