Dizajn: Imelda Ramović, Mirel Hadžijusufović

Monografija Sarajevo – moj grad, mjesto susreta pripremana je od 2007. do 2010. godine. Radi se o luksuznoj dvojezičnoj publikaciji, modernoj foto-monografiji podijeljenoj u tri dijela. Osim autora monografije, Jasminka Halilovića, na tekstu je radio i Nihad Kreševljaković. Autori fotografija su Haris Čalkić, Zijah Gafić, Milomir Kovačević i Anida Krečo.

Ovo je moderna knjiga koja Sarajevo prikazuje na jedan drugačiji način. Pozitivno, ali još uvijek realno, predstavlja ono što ovaj grad duge i burne prošlosti može ponuditi na početku 21. vijeka. Iza ove knjige stoji mlada generacija autora, koja je ovaj grad upoznala i zavoljela u drugačijem vremenu i sistemu negoli autori koji su dosad radili na monografijama Sarajeva. Od samog početka, cilj je bio napraviti knjigu kakvu imaju svi veliki, važni gradovi svijeta. Osim koautora na knjizi su radili najbolji saradnici iz nekoliko oblasti: dizajneri, prevodioci, lektori i mnogi drugi. Vrhunska izrada prisutna je u svakoj dionici: autori teksta dugo se bave istraživanjem i pisanjem o Sarajevu; autori fotografija osvajali su značajne nagrade, objavljuju u najvećim svjetskim časopisima, pa su tako neke fotografije iz knjige već objavljene u New York Timesu; dizajneri su dobitnici više nagrada; prevodilački tim predvođen profesorom engleske književnosti sa Oxford University, a lektori profesorom bosanskog jezika sa Univerziteta u Sarajevu.

Izrada ove knjige trajala je tri godine, i organizirana je u okviru Udruženja URBAN iz Sarajeva. Ovo luksuzno dvojezično izdanje predstavlja reprezentativan poklon. U pitanju je, osim male dorade korice u Zagrebu, 100% bosansko-hercegovački proizvod.

Dizajn knjige: Imelda Ramović, Mirel Hadžijusufović

www.sarajevomycity.com – posjetite web projekta za više informacija o knjizi (koncept, o autorima, narudžbe itd.)