Udruženje URBAN osnovano je u Sarajevu 2007. godine s ciljem promoviranja kulture u glavnom gradu BiH.

Ciljevi udruženja su izdavanje publikacija s temom Sarajeva, promoviranje kulturnog života i urbanih dešavanja, pomoć u radu i promoviranje rada mladih umjetnika, okupljanje kreativaca i obezbjeđivanje prostora za komunikaciju.

Udruženje danas ima 25 članova. URBAN se od 2007. godine do septembra 2010. pojavio kao izdavač tri knjige, te kao organizator nekoliko izložbi, koncerata i predstavljanja knjige. Do sada su projekti Udruženja promovirani u Noreškoj, Makedoniji, Švedskoj, Danskoj i San Marinu.

Najveći projekt Udruženja je organizacija izrade i izdavanje monografije “Sarajevo – moj grad, mjesto susreta”. Autor monografije je Jasminko Halilović, a kao koautori-saradnici pojavljuju se Nihad Kreševljaković, Haris Čalkić, Zijah Gafić, Milomir Kovačević i Anida Krečo. Ovaj projekt realiziran je od 2007. do septembra 2010. godine kada je knjiga objavljena.

Medijski je izuzetno zapažen projekt “Djetinjstvo u ratu – Sarajevo 92-95.” Radi se o interaktivnom projektu, s ciljem nastajanja istoimene knjige.

U okviru URBANA djeluje i portal Fotografija.ba koji je sa preko 800 članova najveća zajednica fotografa u BiH.

URBAN je i nosilac inicijative “Spasimo sarajevske ruže”, te organizator više projekata i aktivnosti koji podržavaju tu inicijativu.

Udruženje URBAN otvoreno je za sve mlade umjetnike koji žele dobiti priliku za realizaciju svojih ideja i projekata.

URBAN poziva druga udruženja za promicanje kulture iz susjednih gradova BiH, ili iz komšijskih država, da nam se priključe i da sarađujemo na zajedničkim projektima.

Udruženje URBAN se ograđuje od djelovanja svih vladinih i nevladinih organizacija, političkih stranaka i svih drugih organizacija (osim onih s kojima je saradnja zvanična i spomenuta na ovoj web stranici). Djeluje sasvim neovisno na projektima vezanim za grad Sarajevo. Udruženje URBAN ima svoj pečat, znak i registrovano je na području Kantona Sarajevo. Svi organi upravljanja udruženjem djeluju prema Statutu.

ID broj udruženja je: 4201230280002