Na portalu Sarajevo-x.com 3. 11. 2008. godine objavljen je tekst Jasminka Halilovića “Nestaju Sarajevske ruže” kojim se upozorava na odnos vlasti prema ovom spomeniku.

Uslijedile su brojne reakcije javnosti, između ostaloga i reakcija gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac da će se lično pobrinuti za usvajanje akta o očuvanju Sarajevskih ruža, što se do kraja njenog mandata nije desilo.

Harun Kujović, član Udruženja, organizovao je potpisivanje peticije za građane koji lično žele podržati ovu inicijativu, a za nekoliko sati prikupljeno je 2.500 potpisa. Facebook grupa “Spasimo sarajevske ruže” osnovana povodom ovog teksta broji preko 4.000 članova.

Članovi URBANA Jasminko Halilović i Vesna Kenjić, zajedno sa prijateljima iz Studija LISICA, Melinom Kamerić i Ismetom Lisicom, osmišljavaju rad “7 tačaka – 7 sarajevskih ruža”. Ideja je povezati ruže sa istinitim pričama ljudi i na taj način ukazati na značaj koji ruže kao spomenik imaju za građane Sarajeva.

Ovaj rad predstavljao je BiH na XIV Bienalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju (Makedonija) 2009. godine. U augustu 2010. godine rad je predstavljen i u San Marinu u okviru SM International Arts Festivala.

Ovdje možete pogledati instalaciju iz San Marina prilagođenu za online prezentaciju.